Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost je skup isplaniranih i provedenih mjera s ciljem korištenja najmanje moguće količine energije, ali tako da željeni nivo udobnosti stanovanja ostane sačuvan.

Energetska učinkovitost podrazumijeva upotrebu manje količine energije, odnosno energenata za iste rezultate u slučaju grijanja ili hlađenja prostora, rasvjete, pripreme tople vode i ostalog. Među najvažnijim razlozima za energetsku učinkovitost, odnosno učinkovitije korištenje energije su potreba za očuvanjem životne sredine i sve veće cijene energije i energenata, struje, vode, plina i ostalog. Za razumijevanje energetske učinkovitosti važno je znati da ona nije isto što i štednja energije. Naime, štednja energije podrazumijeva određena odricanja, dok učinkovita uporaba energije nikada ne narušava uvjete, odnosno ne smanjuje kvalitetu rada i življenja u određenom objektu.

U prilog važnosti energetske učinkovitosti govori i struktura potrošnje energije u zgradama, po kojoj 40 do 60% od ukupne energije otpada na grijanje, 15 do 35% na pripremu potrošnje tople vode, 5 do 15% na kuhanje, te 10 do 20% na rasvjetu, TV, radio, računala i drugo.

Zanimljivo je da se tijekom zime iz naših stanova najviše topline gubi kroz fasadu (oko 35%), krovišta (oko 25%), prozore (oko 15%), te podove (oko 10%).

Iz navedenih podataka više je nego očito da su zgrade najveći pojedinačni potrošači energije, a time i veliki zagađivač okoliša. Štoviše, zbog dugotrajnosti zgrada, njihov je utjecaj na okoliš u kojem živimo velik i stalan, te ga ni u kojem slučaju ne možemo zanemariti. Stoga je briga o energetskoj učinkovitosti zgrada, odnosno promišljanje kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije, a plaćati manje važan segment graditeljstva koji se temelji na:

povećanju toplinske zaštite postojećih i novih zgrada
povećanju učinkovitosti sustava grijanja, hlađenja i ventilacije
povećanju učinkovitosti sustava rasvjete i energetskih trošila
uvođenju energetskog certifikata kao sustava označavanja zgrada prema godišnjoj potrošnji energije